© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Η Ρ Ι Ο

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Δημήτρη Λιαντίνη: Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΩΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΟΥ '21


[ Μια από τις τελευταίες ομιλίες του κορυφαίου Καθηγητή και διανοητή Δημήτρη Λιαντίνη είναι αυτή περί Διονυσίου Σολωμού, που τιτλοφορείται ακριβώς "Ο Σολωμός ως σωτήρας του μύθου του '21". Εκφωνήθηκε από τον ίδιο, στις 8 Απριλίου 1998 στην Αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ζακύνθου, στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών, οι οποίοι διοργανώθηκαν τότε στο νησί των Ποιητών, για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη γέννηση τού Μεγάλου Ζακύνθιου.

Απομαγνητοφωνημένη η Ομιλία δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό του λογοτέχνη και δοκιμιογράφου Διονύση Σέρρα ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΑ ΦΥΛΛΑ 19 (1998) 231-247. Χάριν της αλήθειας πρέπει να αναφερθεί ότι η Ομιλία πρωτοδημοσιοποιήθηκε διαδικτυακά από την Ιστοσελίδα της Σύγχρονης Ελληνικής Ποίηση του Χρήστου Δημάκη (Α.Π.Θ.)]




5 σχόλια:

το θείο τραγί είπε...

Τί τρομερή δωρεά αυτή αγαπητέ π.Π.Κ.; Ευχαριστώ για το βίντεο και την διά ζώσης παράδοση.

Μόνο να ρωτήσω πόσο απέχει αυτή η ημερομηνία 8-4-98 (πού 'ναι τα γενέθλια του Σολωμού και τα δικά μου) από την 'φυγή' του δασκάλου; Πότε έφυγε ο Λιαντίνης, θυμάστε;

P. Kapodistrias είπε...

Θείο Τραγί, χαιρετώ σε!

Ως σαρακοστιανεύον δώρο είπα να σάς προσφέρω λιαντίνειον λογισμόν, τον υπέρτερον!!!

Χαίρομαι τα μάλα ότι σού άρεσε! Τις απαντήσεις ελπίζω να έχεις, εάν λάβεις υπ' όψιν σου μια παλαιότερο ανάρτησή μας στον ΙΣΚΙΟ, κάνοντας κλικ εδώ.

Μόνο, παρακαλώ σε, κατάθεσε τη γνώμη σου, την οποίαν πανσέβομαι!!!

το θείο τραγί είπε...

Διαπιστώνω ότι η ομιλία έγινε 52-53 μέρες πριν την έξοδό του. Το βίντεο αυτό είναι ουσιαστικά η πρώτη μου επαφή με τον δάσκαλο 'διά ζώσης' και έμεινα κατάπληκτος από τον χειμαρρώδη λόγο του. Είναι εμφανέστατα φευγάτος εδώ. Φευγάτος μεν αλλά καίριες και σημαντικές οι επισημάνσεις του. Επιμένω, με άγγιξε πολύ η παράδοση που έκανε εκεί μπροστά σας. Επεσήμανα ακόμη την αναφορά του στην Ανάσταση και το Πάσχα με ενδιαφέρον, όταν στα βιβλία του είχα βρεί μόνο αντιχριστιανικό, αντικληρικαλικό μένος. Που με είχε κάπως στριμώξει. Στέκομαι λοιπόν στην τρομερή δωρεά της διά ζώσης παράδοσης 52 ημέρες πριν την διέξοδό του, όπως πολύ καλά την αποκαλείτε. Ο ίδιος.

το θείο τραγί είπε...

Και κάτι ακόμη: Η Γκέμμα μού άφησε την εντύπωση πως η πτώση του οφείλεται στην λύση κατά την σύγχρονη εποχή των ερωτημάτων της ανθρωπότητας. Μοιάζει να είναι ένας Καζαντάκης που θεώρησε όλα τα ερωτήματα της γενέσεως και του προορισμού του ανθρώπου λυμένα σήμερα. Και γι' αυτό η έξοδος. 'Ομως ο Αξελός έδειξε ότι ερωτήματα δύνανται να τίθενται στο διηνεκές, οπότε η εδώ βιωτή συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον.

Ο Νηφομανής πάλι ήταν ένα, σε άλλο επίπεδο, καταπληκτικό βιβλίο. Δεν έχω διαβάσει ακόμη την ανάλυσή του στις ελεγείες του Ντουΐνο.

Επαναλαμβάνω ακόμη πως η χαρισματική αυτή μορφή, όπως αναδεικνύεται στο βίντεο που μάς χαρίσατε, έπρεπε να είναι ακόμη μαζί μας σ' αυτήν την εδώ πορεία.

Οι φοιτητές του, τέλος, τον θυμούνται με συγκίνηση απ' ό,τι μού λένε.

Σάς ευχαριστώ. Ο ίδιος.

το θείο τραγί είπε...

Επανέρχομαι γιατί υπάρχει κάτι ακόμη που θυμήθηκα σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας. Εμεμφόταν την ημέρα ως νίκη του εβραϊσμού εις βάρος της ελληνικότητας. 'Ιδε Γκέμμα. Αυτό είναι σφάλμα. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας με την αναστύλωση των εικόνων νίκησε ο ελληνισμός της εικονικότητας τον ανεικονικό ιουδαϊσμό και κάθε μεσανατολισμό. Αυτό το τραγικό λάθος δεν ξέρω πώς το εγκολπώθηκε ο Λιαντίνης. Ο ίδιος. Με εκτίμηση.

Related Posts with Thumbnails